
Alerjen İçermez Etiketi
Gıda alerjisi, ülkemizde de birçok bireyin yaşadığı bir sağlık problemidir. Gıda alerjisine sahip bireylerin bu gıdaları tüketmesi hastalanmalara hatta ölümlere neden olabilmektedir. Gıda ürünlerinde “Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği” kapsamında belirtilen alerjen maddeler gıda ambalajında belirtilmelidir.
Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği kapsamında belirtilen alerjen gıdalar;
• Gluten içeren tahıllar: buğday (ör. kılçıksız buğday ve kamut), çavdar, arpa, yulaf veya bunların hibrit türleri ve bunların ürünleri
• Kabuklular (Crustacea) ve bunların ürünleri
• Yumurta ve yumurta ürünleri
• Balık ve balık ürünleri
• Soya fasulyesi ve soya fasulyesi ürünleri
• Yerfıstığı ve yerfıstığı ürünleri
• Süt ve süt ürünleri (laktoz dahil)
• Sert kabuklu meyveler: Badem (Amygdalus communis L.), fındık (Corylus avellana), ceviz (Juglans regia), kaju fıstığı (Anacardium occidentale), pikan cevizi (Carya illinoiesis (Wangenh.) K.Koch), brezilya fındığı (Bertholletia excelsa), antep fıstığı (Pistacia vera), macadamia fındığı ve Queensland fındığı (Macadamia ternifolia) ve bunların ürünler
• Kereviz ve kereviz ürünleri
• Hardal ve hardal ürünleri
• Susam tohumu ve susam tohumu ürünleri
• Kükürt dioksit ve sülfitler (tüketime hazır veya üreticilerin talimatlarına göre hazırlanan ürünler için, toplam SO2 cinsinden hesaplanan konsantrasyonu 10 mg/kg veya 10 mg/L’den daha fazla olanlar)
• Acı bakla ve acı bakla ürünleri
• Yumuşakçalar ve ürünleri
Alerjen içermez etiketleme sistemi kapsamında ürünlerin alerjen içermediği tespit edilerek etiketleme işlemi gerçekleştirilmektedir.