
Gluten İçermez Sertifikası
Günümüzde neredeyse her markette gluten içermez ürünlere rastlamak mümkün. Çölyak ve gluten intoleransı gibi rahatsızlıkları olan bireyler için son yıllarda daha fazla üretim yapılmaktadır. Gluten tüketimi özellikle çölyak hastalarında doku zararına neden olabilir.
Glutenin sağlık problemlerine neden olduğu için bulgur, irmik, ekmek başta olmak üzere birçok hamur işi gıdanın tüketilememektedir. Bu nedenle hamur işlerinin alternatif ürünlerinin üretilmesi çölyak hastaları için önemli bir adımdır.
Bir ürünün “Gluten İçermez” olarak etiketlenmesi analiz ve denetimlere dayanan bir etiketleme ve sertifikasyon sistemidir. Bir üründe gluten içermez ifadesinin kullanılması riskli bir konu olduğu için hem üretim alanının hem de depolama alanlarının glütenle kontamine olmayacak şekilde düzenlenmiş olmalıdır.
Bu durumun dikkatle ve titizlikle analiz ve denetimlerle tespit edilmesi gerekmektedir.