
HACCP ve ISO 22000 Arasındaki Fark Nedir?
Gıda üretimi yapan firmalar hammadde alımı, üretim, depolama, taşıma gibi tüm alanları tam ve eksiksiz işleyen bir sisteme sahip olması gerekmektedir. Üretilen ürünlerin hem temiz hem sağlıklı hem de kaliteli olarak üretimi firmanın kalite sistemini uygulamasına bağlıdır.
Gıda üretim işletmelerinde HACCP ya da ISO 22000 gibi gıda güvenliğini hedefleyen farklı sistemler kullanılmaktadır. Peki HACCP ile ISO 22000 arasındaki fark nedir?
“HACCP nedir?” sorusunu sorarsak; açılımı Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktası olan ilk olarak NASA tarafından astronotlara özel kusursuz gıda üretimi sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. HACCP sisteminin amacı güvenli gıda üretiminin sağlanması için tehlikelerle ilgili risklerin tespit edilerek kontrol altına alınması ve önlenmesidir.
HACCP küçük bir kafeden büyük bir gıda üretim işletmesine kadar farklı alanlarda uygulanabilir. ISO 22000 ile HACCP sisteminin temel farkı;
- HACCP işletmelerin kullanacağı bir gıda güvenliği yönetim sistemi iken, ISO 22000 işletmelerin karşılaması gereken kuralları içeren bir gıda güvenliği yönetim sistemidir.
- ISO 22000 işletmelerin harici uzmanlar tarafından bir gıda güvenliği yönetim sisteminin geliştirilmesini sağlar.
- ISO 22000 kapsamında risk analizi yapılmalıdır.
- HACCP sistemi genel olarak kritik kontrol noktalarında ön koşullar ve önlemleri kapsamaktadır. ISO 22000 kapsamında, operasyonel önkoşul programları olarak adlandırılan bir grup kontrol önlemi eklenmiştir.
- ISO 22000, bir izleme sistemi ve planlanmış düzeltici faaliyetler olmasını gerektirir. ISO 22000, HACCP planlarını izledikten sonra sonuçların analiz edilmesini ve iyileştirilmesini gerektirir.
- ISO 22000 ile sürekli iyileştirme yapılmalı ve yönetim sistemi güncel tutulmalıdır.